SQL Nedir?

Türkçe karşılığı sorgu dili olan SQL, programlama dili olarak nitelendirilmemektedir. Yazılım sistemlerindeki verilerin saklanması, depolanması ve kullanılması için gerekli sistemler veri tabanı sistemleridir. Günümüzde veriler üzerinden işlemler yapılmaktadır. Bu verilerin saklanması için temel alt yapı veri tabanı sistemleri olup veri tabanı mantığının da bu iş ile uğraşan herkesin çözmesi gerekmektedir. SQL, veri tabanı işlemleri için kullanılmakta olan bir alt dil olarak da bilinmektedir. Bilgisayar ortamına aktarılan işlenmemiş bilgiler veri olarak adlandırılır. Bilgisayar sistemine dahil olan ve bilgisayar sisteminde saklanan tüm bilgiler veri değeri kazanmaktadır. İlerleyen dönemlerde bu veriler daha anlamlı hale getirilebilir, işlenebilir ve kullanılabilir.

Peki SQL nedir, SQL avantajları ve kullanım alanları nelerdir? SQL ile birlikte veriler nasıl saklanabilir, işlenebilir ve kullanılabilir? Detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

SQL Veritabanı Kullanmanın Avantajları

Günümüzde yazılım ve bilişim sektörleri baya gelişim göstermiştir. Bu gelişime bağlı olarak verilerin daha anlamlı ve bütünsel bir yapıda tutulması için de SQL veri tabanlarına ihtiyaç duyulmuştur. SQL veri tabanı kullanılarak bilgiler rahatlıkla kategorize edilebilir, böylelikle de bilgiler depolandığı için de ortadaki dağınıklık kalkmış olur. Veri aramalarında da herhangi bir sorunla karşılaşılmayan SQL sistemlerde zamandan tasarruf da sağlanabilir.

SQL veri tabanı kullanmanın avantajları arasında tekrara düşmekten kurtulmadan da bahsedebiliriz. SQL veri tabanı veri tutulan tüm sistemlerde gerekli olan, verileri tutarlı ve bütüncül biçimde tutan önemli veri tabanı programları arasındadır.

Ayrıca SQL veri tabanı, bilgisayar hafızasındaki dağınık halde yer alan bilgilerin klasörlere dönüştürülmesinde de yardımcı olmaktadır. Böylelikle boş yere alan işgal sorunu da ortadan kalkmış olur. Bütünlük ilkesinin sağlanması açısından gerekli olan SQL veri tabanı sistemi özel ve kamu kuruluşlarında fazlasıyla kullanılan bir veri tabanı sistemidir.

Veri tabanı sistemleri yazılım sistemlerine göre her geçen gün daha fazla geliştirilmektedir. Bu sistemin en önemli temsilcilerinden biri olan SQL veri tabanı sistemidir. Bundan dolayı SQL veri tabanlarına yazılım sektöründe çok fazla ihtiyaç duyulmaktadır. SQL veri tabanı sisteminin en temel amaçlarından birisi ise veri ve veri kümelerinin modellenmesini temel almaktır. SQL veri tabanı kullanılarak şu gibi işlemler kolaylıkla gerçekleştirilebilir.

Veritabanı sistemi her geçen gün daha da geliştirilmektedir. Bu sistemin temel taşlarından biri de sql veritabanıdır. Bu nedenle bütün veritabanı işlemlerinde sql sistemine ihtiyaç duyulmaktadır. SQL veritabanının temel amacı, hem verilerin hem de veri kümelerinin modellenmesini sağlamaktır. SQL veritabanını kullanarak yapabileceğiniz işlemler şunlardır:

  • Yeni verilerin oluşturulup çekilmesi
  • Var olan verilerin kaydedilmesi
  • Verilerin yeni değerlerle güncellenmesi
  • Verilerin sorgulanması
  • Veriler üzerinde aramaların yapılması
  • Yeni veri tablolarının oluşturulması
  • Güvenlik ayalarının yapılması
  • Silinen verilerin kayıtlarının yeniden oluşturulması

SQL Veritabanı Kullanım Alanları Nerelerdir?

SQL sisteminin en temel kullanım alanları veri tabanı sistemleridir. Veri tabanları kapsamınca saklanmış olan verilerin işlenmesi sağlanabilir. Hedeflenen görevler için ise verilerin modellenmesine yardımcı olan SQL sistemi, sorgulama işlemlerinin de daha kolay halde gerçekleşmesini sağlamaktadır. SQL sistemi kapsamınca sorgulama yapan veri tabanı sistemleri şunlardan oluşmaktadır:

  • Oracle: En güçlü veri tabanı sistemidir. Birçok büyük firma tarafından kullanılmaktadır.
  • Microsoft SQL Server: Sunucu tabanlı veri tabanı sistemidir. SQL sistemi ile işlemler gerçekleştirilir.
  • My SQL: Ücretsiz ve aynı zamanda açık kaynak kod sistemine sahiptir. Oracle tarafından geliştirilmiştir.
  • Mss SQL: Microsoft tarafından geliştirilen bir veri tabanı sistemi olup ücretlidir.
  • Access: Daha küçük uygulamalar için geliştirilen bir veri tabanı sistemidir.

SQL sisteminin kullanıldığı alanlar ise genel olarak şunlardır:

  • Hastaneler,
  • Bankalar,
  • Kütüphaneler,
  • Şirketler,
  • Telefon rehberleri,
  • Ödeme ve borç sistemleri,
  • E-ticaret sistemleri

İçinde veri barındıran tüm sistemler içerisinde veri tabanı sistemlerinden de söz etmek mümkündür. Özellikle de büyük şirketlerin tuttuğu verileri daha anlamlı hale getirmek ve çok daha fazla verim sağlamak açısından SQL sistemlere fazlasıyla ihtiyaç duyulmaktadır. SQL sistemler kendi içerisinde farklı veri tabanı sistemlerini barındıran ve aynı zamanda farklı özellikleri olan da bir sistemdir. Bundan dolayı başta şirketler olmak üzere çeşitli kurumlar, özel kuruluşlar ve birçok yer kendilerine uygun en iyi SQL sistemi kullanarak veri tabanı işlemlerini gerçekleştirebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

back to top
Araç çubuğuna atla