Bilgisayarın Sistem Bilgilerini Öğrenme Programları

Bilgisayarınızın içindeki parçalar hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Kullandığınız dizüstü veya masaüstü bilgisayarı oluşturan işlemci, anakart, ram, ekran kartı, harddisk ve diğer donanım bileşenlerinin özelliklerini bilmeniz kullandığınızın bilgisayarla hangi program ve oyunları çalıştırabileceğinizi gösterirken, hangi işler için yetersiz kalacağı konusunda size fikir verebilir. Bilgisayarınıza bir yükseltme işlemi yapacaksanız öncelikle parçaların özelliklerini bilmeniz ve ihtiyacınız olan parçayı belirlemeniz gerekecektir. Sistem bilgisini öğrenme yolları için yazıyı okumaya devam edin.

Program kullanmadan donanım bilgilerini görün.

Öncelikle bir program kullanmadan sistem bilgilerinin nasıl görülebileceğine bakalım. Windows 10 veya başka bir Windows sürümü kullanıyorsanız işletim sisteminin içerdiği uygulamayla sistem bilgisini görebilirsiniz. Öncelikle Windows tuşu + R kısayol tuşlarıyla çalıştır penceresini açın ve msinfo32 yazarak Tamam butonuna tıklayın.

msinfo32 sistem bilgisi windows

Sistem Bilgisi uygulamasında sol bölümden seçiminizi yaparak bilgisayarınızın bütün bileşenleriyle ilgili ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

HWiNFO

HWiNFO Windows için hazırlanmış ve donanım bilgilerini kapsamlı olarak gösterebilen ücretsiz bir program. Bilgisayarınızı oluşturan parçalarla ilgili bilgilere detaylı olarak ulaşabilirsiniz. Örneğin ben bilgisayarımdaki RAM’lerin boyutunu bir kenara bırakalım üretim tarihine kadar bu programla öğrendim. Program çalıştırıldığında kısa süre içinde sisteminizi analiz ederek elde ettiği sonuçları listeliyor.sistem bilgileri hwinfo donanım

Programın kurulabilir sürümü yanında kurulum gerektirmeyen sürümü de bulunmakta. Portable pakette 32bit ve 64bit işletim sistemlerinin ikisi için de ayrı ayrı kurulum gerektirmeyen sürüm bulunuyor. Ayrıca HWiNFO ile sistem raporlarını CSV, HTML, MHTML XML formatlarında dışarı aktarabilirsiniz.

CPU-Z

cpu-z sistem bilgileri öğrenme programı indir

Bu alanda en iyi ve en çok tercih edilen programlardan biri CPU-Z. Programın sitesinden 32bit ve 64bit taşınabilir ve kurulabilir sürümlerini ücretsiz olarak indirip kullanmaya başlayabilirsiniz. CPU-Z ile siteminizdeki işlemci, anakart, bellek, ekran kartı gibi bileşenler hakkındaki marka, model, hız gibi bilgilere ulaşabilirsiniz. Programın arayüzü oldukça sade ve sekmeli bir yapıya sahip. İlk sekmede işlemci ile ilgili bilgiler yer alıyor. Raporları .txt ya da .html formatlarında kaydetme imkanı sunuluyor. Tools menüsünde sürücü ve bios güncelleştirme seçenekleri yer alıyor.

Speccy

Speccy hepimizin bildiği CCleaner adlı programın üreticisi tarafından geliştirilmiş faydalı bir sistem bilgisi görüntüleme aracı. Speccy sade ve başarılı bir arayüzle bilgisayarınızdaki bütün parçalarla ilgili bilgileri size listeler.

speccy indir donanım

Program açılışında sizi sisteminizle ilgili en temel bilgilerin gösterildiği özet ekranıyla karşılar. Bu ekranda

  • İşletim sistemi sürümü
  • İşlemci marka modeli ve sıcaklığı
  • Anakart marka modeli
  • Ram kapasitesi
  • Ekran kartı marka modeli bellek miktarı gibi bilgiler yer alıyor.

Ayrıntılı bilgiler için programın sol panelinde yer alan seçenekleri kullanın. Speccy ile listelenen bilgileri kaydedebilir, XML ve Metin dosyası olarak dışarı aktarabilirsiniz.

Free PC Audit

free pc audit

Free PC Audit taşınabilir ve ücretsiz bir sistem bilgisi öğrenme programı. Arayüzü 3 adet sekmeden oluşuyor. İlk sıradaki System sekmesinde işletim sistemi ve donanımla ilgili bilgiler yer alıyor. Software sekmesinde kurmuş olduğunuz programlarla ilgili bilgiler ve Processes sekmesinde ise çalışmakta olan işlemler gösteriliyor.

Bu programda Windows ve diğer programların ürün anahtarları da gösterilmekte. Windows ürün anahtarını System sekmesinde diğer programların ürün anahtarı, yayıncı, kurulum tarihi gibi bilgileri Software sekmesinde bulabilirsiniz.  Daha önceden girmiş olduğunuz ürün anahtarlarını görmeniz gerekiyor Free PC Audit bu konuda size yardımcı olabilir.

Yorumlar

  1. Kız Oyunları

    CCleaner kadar kullanışlı olan speccy programını ben de kullandım. Oldukça güzel kullanımı kolay bir temizlik aracı. Eğer oyun oynarken donma yaşıyorsanız bu aracı bir defa kullanmanızı öneririm.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

back to top
Araç çubuğuna atla