Metaverse Nedir, Bir Tehlike mi yoksa Bir Gelecek mi?
Metaverse veya sanal evren, insanların herhangi bir fiziksel çaba harcamadan artırılmış sanal gerçeklik cihazları aracılığıyla tamamen zihinsel olarak hissettikleri algısal evren olarak adlandırılır. Bu, sanal gerçekliğin bir sonraki seviyesidir. Metaverse geleceğin internetidir. Metaverse ya da sanal evren, uzun süredir kendisine ilgi duyanları cezbetmektedir ancak bir sorun vardır. Bu sanal evrenin konsepti, sınırının olmaması ve tüm bilgilerinizin tek bir evrensel defterde saklanmasıdır.
Bu, yaptığınız her şeyin kaydedileceği ve tüm kişisel bilgilerinizin sadece arkadaşlarınız veya aile üyelerinizle değil, herkesle kalacağı anlamına gelir. Bu sanal gerçeklik projeksiyonu, dünyanın bilgi ve işlemlerini, istedikleri şekilde gerçek hayata uygulanabilmeleri için depolamak üzere tasarlanmış bir “dünya bilgisayarıdır.
Eski bir söz vardır “Geride kalan asla geri gelmez.” Bu sanal evrende yaptığınız her şey için. Aynı zamanda sosyal bir platform olarak farklıdır. Bu sitede, bilgisayar veya klavye kullanmadan başkalarıyla iletişim kurabilirsiniz. Ayrıca başkaları hakkında bilgi yazabilir ve hatta kendi günlüğünüze koyabilirsiniz. Sanki dünya canlandı ve her zaman yanınızda olacak birçok arkadaşınız ve talibiniz olabilir.
Metaverse Nasıl Bir Ortamdır?
Metaverse, bir VR kulaklığı kullanılarak erişilebilen ve gezinilebilen sürükleyici, 3B bir ortamdır. Bir MMORPG’ye (Devasa Çok Oyunculu Çevrimiçi Rol Oynama Oyunu) benzer, çünkü kullanıcıların farklı “avatarları” vardır ve diğer kullanıcılarla olduğu kadar sanal nesnelerle de etkileşime girebilir. Metaverse ve diğer popüler çevrimiçi oyun ortamları arasındaki temel fark, Metaverse’in tek bir platformla (PC veya video oyun konsolu gibi) sınırlı olmamasıdır.
Bunun yerine, akıllı telefonlar ve tabletler de dâhil olmak üzere uygun yazılıma sahip birçok mobil cihazda çalışır. Metaverse kullanıcıları, hizmeti kullanmak için kimliklerinin Metaverse tarafından doğrulanması gereken “Avatarlar” olarak adlandırılır. Metaverse platformun adıdır. Metaverse aynı zamanda işlemler için kullanılan bir para biriminin adıdır.
Kullanıcılar, kimliklerini doğrulamayı içeren ve bir hafta kadar sürebilen bir kayıt sürecinden geçmelidir. Ek olarak, kullanıcılar sanal yapılar inşa edebilecekleri ve nesneler yaratabilecekleri araziyi talep edebilirler. Bir avatar tarafından talep edilen arazi miktarı, sıralamalarıyla sınırlıdır; bu sıralama, platformda daha uygun davranışı ödüllendiren ve olumsuz davranışı cezalandıran bir algoritma tarafından belirlenir (diğer kullanıcıların uygunsuz içerik veya yasa dışı etkinlik için onları bildirmesi gibi).
Kullanıcılar D’den A+’ya kadar sıralanır. Kullanıcılar hesaplarını ilk oluşturduklarında D seviyesinde başlarlar ve zamanla A+’ya kadar yükselmeleri gerekir. Avatarlar ayrıca mobilya, araçlar (uzay gemileri dâhil) ve silahlar gibi sanal nesnelerle etkileşime girebilir. Tüm nesneler yalnızca kullanıcının cihazının ekranında değil, “Metaverse”de bulunur (yani, kullanıcıların ekranlarında sabit bir yere bir nesne yerleştirmeleri gerekmez, nereye giderlerse gitsinler görünür)
Metaverse’deki öğeler, cihazın kendisine değil, kullanıcının avatarına eklenir. Yazılım aracılığıyla Metaverse çevirmek için bir telefon kullanılır, ancak bu telefon bu ortamdan ayrı kalır ve bir tür denetleyici/klavye görevi görür; bu nedenle, bir avatar oturumu kapattığında veya görünümünü değiştirdiğinde, oturum açma bilgilerini de değiştirmelidir. Kullanıcıların her zaman Metaverse’de oturum açabilmeleri için telefon ve yazılım bağlı kalmalıdır; bağlantı kesilirse avatarın oturumu kapatılır. Kullanıcılar internet bağlantısı olmadığında giriş yapamazlar.
Metaverse Nasıl Bir Platformdur?
Metaverse, merkezi olmayan blok zinciri tabanlı bir sanal hizmet platformudur. Blockchain teknolojisine dayanır ve “ETP” adı verilen kendi yerel kripto para birimine sahiptir. Sanal bir platform olarak, kullanıcıların etkileşimde bulunabilecekleri ve hayal gücünüzden en iyi şekilde yararlanabilecekleri öğeler sağlamayı planladığınız kullanıcılara büyük miktarda kaynak sağlayabilir.
Blockchain teknolojisi, tüm verileri senkronize etmek için kullanılır, bu da Metaverse’in tekelleşmesini imkânsız hale getirir. Ayrıca Metaverse dünyasında dolandırıcılıkların gerçekleşmesini de önler. Her şey blok zincir teknolojisine dayandığından ve merkezi olmayan olduğundan, her kullanıcının tüm işlemlerin kökenine kadar izlenebileceği bir halka açık deftere erişimi vardır. Ayrıca aracılara da gerek yok.
Kullanıcıların varlıklarını Metaverse platformundan veya diğer blok zincirlerinde (Ethereum) gibi aktarabilecekleri “ViewChain” adlı Metaverse kendi blok zinciri. ViewChain, Metaverse’in “Görünüm Zinciri Gezgini” adı verilen bir şey nedeniyle kendisini diğer blok zincirlerle bağlamasını ve onlarla etkileşime girmesini mümkün kılar.
No Comment! Be the first one.