En İyi Online Günlük Tutma Siteleri
Günlük tutma konusu ilk olarak yıllar önce ilkokulda Türkçe öğretmenimiz sürekli olarak günlük tuttuğunu söylediğinde gündemime gelmişti. Bazen eski günlüklerini, yıllar öncesinde yazdığı şeyleri açıp okuduğundan ve bundan oldukça keyif aldığından bahsetmişti. Yaşadığımız olayları unutmamak, ayrıntılarıyla tekrar hatırlayabilmek ve içinde bulunduğumuz günden geçmişe bakabilmek için günlük tutmak oldukça faydalı bir eylem.
Günlük tutma işini bir defter, ajanda kullanarak çözebilirsiniz fakat bu durumda sürekli olarak yenilerini almanız gerekecektir. Eski günlüklerinizi saklayabilmek için ise kitaplığınızın bir rafını, dolabınızı vs. onlara ayırmanız gerekecektir. Ayrıca kaybolma ihtimalini de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bana kalırsa hepsinden önemlisi tuttuğunuz günlüğü başkalarının okuma ihtimali. Günlük olarak kullandığınız deftere denk gelen birinin merak edip okuma ihtimali oldukça yüksek.
Günlüğünüzü Online Günlük Tutma Siteleriyle Tutun
Artık devir teknoloji devri ve günlük tutma işini de teknolojinin imkanlarını kullanarak çok daha kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için geliştirilmiş bilgisayar programları bulunmakta. Bu programlar sayesinde bilgisayarınızda günlük tutabilirsiniz. Ben bir program kullanmak yerine online olarak günlük tutmanın ve bu iş için oluşturulmuş servislerden birini kullanmanın en mantıklısı olduğunu düşünüyorum. Bu yazımda online olarak günlük tutabileceğiniz servislerden en faydalı bulduklarımı sizinle paylaştım.
monkkee
monkkee tamamen ücretsiz bir günlük tutma sitesi. monkkee sayesinde yaşadıklarınızı, aklınızdan geçenleri sadece sizin okuyabileceğiniz şekilde kayıt altına alabilirsiniz. Sitede girdilerin başkalarına açık hale getirilebilmesi özelliği bulunmamakta. Yani yanlışlıkla bile olsa yazdıklarınızı ziyaretçilere açık hale getirmeniz mümkün değil. Kullanılan kapsamlı güvenlik konseptiyle içinizin rahat olmaması için hiç bir sebep olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Siteye üye olurken üyelik sözleşmesinin yanında kabul etmeniz gereken diğer şart şu belirlediğiniz şifreyi mutlaka hatırlamak zorundasınız. Şifreyi unutacak olursanız onu sıfırlamanın bir yolu bulunmuyor site mail adresinize sadece şifre hatırlatma ipucunu gönderiyor. Ne yapın edin unutmayacağınız bir şifre belirleyin. Bunun yanında elbetteki şifrenizi daha sonra değiştirme imkanı sunulmuş.
Monkkee
- Tamamen ücretsiz
- Resimler ekleyebiliyorsunuz
- Etiketlerle yazılarınızı kategorilendirebilirsiniz
- Arama özelliği
- Otomatik kaydetme
- Uzun süre işlem yapılmayıca otomatik çıkış
- Dışa aktarma özelliği
Penzu
Penzu kullanımı oldukça kolay ve tasarımını başarılı bulduğum bir online günlük tutma servisi. Bu işi en iyi yapan servislerden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Test etme amaçlı yazmaya başladığımda Penzu ile günlük tutmanın gerçekten güzel bir deneyim olduğunu farkettim. Penzu.com ücretsiz üyeliğin yanında ekstra özellikler sunan PRO sürümü de bulunmakta. Günlük tutmanızı aksatacak bir kısıtlama bulunmadığından ücretsiz olarak kullanımın işinizi göreceği fikrindeyim.
Siteye üye olduktan sonra sizin için adınızı taşıyan bir günlük oluşturuluyor. Kayıtlarınızı oluşturulan bu günlüğe başlıklar vererek yapabiliyorsunuz. Ekstra günlükler oluşturmak ücretsiz sürümde mümkün olmuyor. Yazılarınızın içine resimler ekleyebilmeniz faydalı bir özelliği. Günlüğünüze şifre koymanız mümkün böylece birinin onu okuma ihtimalinin önüne geçebilirsiniz. Yani biri bir şekilde hesabınıza girmiş olsa bile ikinci şifreyi bilmeden yazdıklarınızı okuma ihtimali bulunmuyor. Günlüğünüze şifre koymak için anasayfadayken Lock journal adında kilit ikonuna tıklayın.
LiveJournal
LiveJournal ile herkese açık bir blog oluşturabileceğiniz gibi sadece sizin görebileceğiniz içerikler oluşturarak size özel bir günlük haline getirebilirsiniz.
Girdilerinizi sizden başka birinin görememesi için Settings sayfasındaki Privacy sekmesine tıklayın. Default Entry Security bölümündeki everyone (public) seçeneğini just me (private) olarak değiştirin. Hemen altında yer alan search inclusion ve comment search inclusion kutularını da işaretlemekte fayda olduğunu düşünüyorum. Bu sayede arama motorlarının yazdıklarınıza ulaşmasını engellemiş olursunuz.
Blogger
Blogger en popülen blog servislerinden biri. Tamamen ücretsiz olan Blogger ile sadece sizin okuyableceğiniz bir blog oluşturup bunu günlük olarak kullanabilirsiniz. Oluşturduğunuz blogu sizden başka birinin görememesi için Ayarlar / Temel / İzinler / Blog Okuyucuları bölümünde yer alan Düzenle bağlantısına tıklayın. Özel yalnızca şu okuyucular seçeneğini işaretleyin ve bir okuyucu eklemeden Değişiklikleri kaydet butonuna tıklayın.
WordPress
WordPress.com üzerindeki blogunuzu gizli hale getirip günlük gibi kullanmak isterseniz Ayarlar / Genel sayfasındaki Gizlilik seçeneğini Özel olarak değiştirmeniz gerekiyor.
Kapanış
Yazımda bilgisayarınızı kullanarak internet üzerinde günlük tutabileceğiniz farklı servislere değindim. LiveJournal, Blogger ve WordPress aslen blog servisi olmalarına rağmen blogunuzu gizlemeye imkan verdiklerinden günlük tutmanıza olanak sağlayabilecek servisler. Blog servislerini kullanmak mantıksız olmaz fakat günlük tutmak istiyorsanız benim tavsiyem özellikle bu iş için oluşturulmuş monkkee, penzu gibi servisleri kullanmanızın daha mantıklı olduğu yönünde. Her iki servisin de farklı yönlerde avantajları bulunduğundan ikisi arasında seçim yapmak biraz zor ve son karar sizin.
İnternet ortamında günlük tutma fikri daha önce hiç aklıma gelmemişti . Bir ara bilgisayarımda tuttum zaten benden başka kimse kullanmadığı için sorun olmadı ama genelde üzgün olduğum zamanlarda yazdığımı fark edince hepsini sildim . Günlük tutmayı bıraktım . Böyle faydalı bir içeriği bizlere sunduğunuz için çok teşekkürler . Mutlu günler.
Evet insan üzgün olduğu zamanlarda daha çok günlük yazmak isteyebiliyor. Biraz insanı rahatlatan bir şey. Yorumunuz için teşekkürler.
Hem Türk yapımı olmasıyla, hemde sade ve kullanışlı görüntüsü ile listenizdekilerden daha da güzel olan http://www.binott.com‘u tavsiye ederim
Bu nasıl Türk yapımı, Türkçe bile değil ki 😝😝😝
https://purplediaries.com ‘u denemenizi ve hatta tanıtım listesine eklemenizi rica ederim. Yerli bir uygulama. Türkçe, İngilizce ve Fransızca desteği var şu anda. 2 hafta içinde İspanyolca, Portekizce ve Rusça dil desteği de eklenecek.
Android kullanıcıları için bu uygulamayı öneririm.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.yapps.dreamdiary
güzel bir uygulama günlük tutmak için güzel
iki siteye de üye oldum hatta birine baya bir yazı yazdım ancak giriş yapamıyorum. sistemde kayıtlı mail adresi bulunmuyor diyor yeniden aynı mail adresi ile kayıt olmak istediğimde bu mail adresi kullanımdadır diyor. işin içinden çıkamadım. yazdıklarımda hiç oldu.