Sağ Tık Menüsüne Not Defteri ile Aç Seçeneği Ekleyin

Not Defteri Windows ile birlikte gelen olmazsa olmaz programlardan biri. Not defterine alternatif olarak daha gelişmiş özelliklere sahip bir çok program bulunuyor olsa bile Notepad olmayan bir Windows düşünülemez.  Not defteri .txt formatındaki metin belgeleri oluşturmak ve düzenlemek için kullanılan bir program fakat onunla düzenleyebileceğiniz dosyalar sadece .txt formatından ibaret değil. Bir çok farklı formattaki programlama dosyasını da not defteri ile açarak düzenlemeniz mümkün.

dosyayı not defteriyle aç

Not defteri ile .txt formatındaki bir dosyayı çift tıklayarak kolayca açabiliyorsunuz. Örneğin .php formatındaki bir dosyayı açmak istediğinizde ise Bu dosyayı nasıl açmak istiyorsunuz? Şeklinde bir ekranla karşılaşmanız olası. Not defteri ile bu dosyayı düzenlemek istiyorsanız bu ekrandan Not defterini seçmeniz gerekecektir. Bunun yerine sağ tık menüsüne Not defteri ile aç gibi bir seçenek ekleyerek farklı formattaki dosyaları daha hızlı bir şekilde Not defteri ile açabilirsiniz.

Daha önce Notepad++ veya benzeri bir program kullandıysanız sağ tık menüsüne Notepad++ ile aç seçeneği eklediğini görmüşsünüzdür. Şimdi aynı işlemi kayıt defterinde yapacağımız birkaç değişiklik sayesinde Windows Not Defteri için nasıl yapabileceğimizi görelim.

Öncelikle Windows tuşu + R ile çalıştır penceresini açın. Regedit yazarak Tamam butonuna tıklayın ve Kayıt Defterini açın

Kayıt defterinde aşağıdaki anahtarı bulun

HKEY_CLASSES_ROOT\*\shell

Buna sağ tıklayın ve menüden Yeni > Anahtar seçeneğine tıklayın.

Oluşturduğunuz anahtarın ismini belirleyin. Örneğin Not Defteri ile Aç şeklinde bir isim verebilirsiniz.

Sonra oluşturduğunuz bu anahtara sağ tıklayıp Yeni > Anahtar seçeneğiyle command adında bir anahtar daha oluşturun. command anahtarı seçili iken sağ panelde yer alan (Varsayılan) değerine çift tıklayın.  Son olarak Değer verisi kutusuna aşağıdakini yazıp Tamam butonuna tıklayın.

notepad.exe %1

Artık sağ tık menüsünde yer alan Not Defteri ile Aç seçeneği sayesinde dosyalarınızı daha hızlı bir şekilde düzenleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

back to top
Araç çubuğuna atla