WordPress Yazıları İçin Thumbnail Kullanmalı mı?

Bir wordpress kullanıcısı olarak bu yazıda benim gibi WordPress kullananlar için Thumbnail özelliği üzerine bir kaç şey söylemek istedim. WordPress kullanıcıları dedik ama tabi blogger veya başka bir platformu kullananlar için de aynı durum geçerli. Yazılar için Thumbnail Türkçe adıyla yazı resmi ne çıkarılmuş görsel) kullanılmalı mı? Kullanılmamamalı mı? Ziyaretçi ve SEO açısından hangisi daha iyi bir fikir?

Thumbnail kullanmalı mı kullanmamalı mı?

Ben bugüne kadar Thumbnail özelliğini kullandım ve yazdığım bütün yazılara için özel olarak aynı boyutta küçük resimler ekledim. 235×170 boyutunda resimlerdi bunlar. Temada bu şekilde ayarlanmıştı ve ben de bu boyutun mantıklı olduğunu düşünüp değiştirmedim.

Temadan temaya thumbnail boyutlarında çok farklılıklar olabilmekte. Bazı temalarda küçük bir resim kullanılırken bazılarında örneğin 600×400 gibi boyutlarda büyük sayılabilecek resimler kullanılıyor. Daha önce küçük boyutlu resimler eklediniz ve sonrasında büyük thumbnail gösterilen bir temaya geçtiğinizi düşünürsek. Önceden eklemiş olduğunuz resimler büyütülecek ve resmin kalitesi oldukça düşecektir. Tabi temada yapacağınız düzenlemelerle resmin orijinal boyutunda ya da sizin istediğiniz boyutta gösterilmesini de sağlayabilirsiniz. Fakat bana sorarsanız sonradan uğraşmak istemiyorsanız standart ve sizin için uygun bir boyut belirleyip ondan şaşmamanız ve buna uygun temalar seçmeniz en mantıklısı.

Thumbnail yazıya zenginlik kattığı gibi size ek bir uğraşta getiriyor. Her yazı için ayrı bir resim hazırlamak uygun resimler bulmak her zaman kolay olmuyor. Kullanacağım resmin uygun olduğuna karar vermek bile bazen yazı yazmak kadar vaktimi alabiliyordu. Çünkü eklenen resimler ister istemez tasarımı etkiliyor. Ayrıca ziyaretçiye yazıyla ilgili doğru bir fikir vermesi ve ilgisini çekmesi gerekiyor. Bu nedenle Thumbnail belirlemek seçmek göründüğü kadar kolay değil bence.

Ayrı bir resim yazı içinde geçen bir resmi  thumbnail olarak belirleyebilirsiniz. Genellikle bütün yazılara resimler ekliyoruz. Bu resimlerden birini öne çıkarılmış görsel olarak kullanmak mantıklı olabilir. Siz eklediğiniz resmi seçebilirsiniz ya da bunu otomatik olarak yapan kodları, eklentileri kullanabilirsiniz. Ziyaretçi açısından iyi seçilmiş, temayla uyumlu, güzel görünen bir thumbnail yazınıza olan ilgiyi tıklanma oranını arttırabilecekken tam tersi sitenizi karmaşık ve okunması zor bir hale getirebilir.

Thumbnail eklerken arama motorlarını da düşünün

Arama motorları açısından yazılarda konuyla ilgili resimlerin sayısı abartılmadan kullanılması sıralamada avantaj sağlar. Dikkat edilmesi gereken resmin adı ve alt tagı eklenmesi. Adında anahtar kelimenin geçmesine özen göstermeniz gerekiyor. Örneğin bu yazıda kullanacağım resime benim resim45.jpg gibi bir adlandırma yerine wordpress-thumbnail-kullanma.jpg gibi bir ad vermem en doğrusu olurdu. Ayrıca resmin boyutunun çok yüksek olmaması gerekiyorki sayfa hızına olumsuz etkisi minimum olsun.

İnternetten bir resmi olduğu gibi alıp hiç değişiklik yapmadan kullanmak SEO açısından çok iyi bir fikir değil. Ben yazılarımın küçük bir kısmı için kendim özgün sayılabilecek resim hazırladım.Fakat yine de çoğu yazım için Google Görseller aramalarından ya da ücretsiz ikon sitelerinden ulaştığım resim dosyalarını olduğu gibi alarak kullandım.

Sonuç olarak her ikisininde kendine göre avantajları var. Bu kadar şey söyleyip size kullanın ya da kullanmayın diyemiyorum. Tercih sizin 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

back to top
Araç çubuğuna atla