Overclock Nedir, Zararlı Mıdır?
Overlock terimi donanım ile içli dışlı olan herkesin hayatında mutlaka duyduğu kelimelerden bir tanesidir. Lakin bir çok kişi overclock nedir? overclock nasıl yapılır, zararlı mıdır? sorularını merak etmektedir. Bu yazımızda sizler için bu konulara değindik.
Overclock Nedir?
En temel şekilde anlatmamız gerekirse overclock, bilgisayarın bir bileşeninin hızını arttırmak amacıyla yapılan işlemlere verilen isimdir. Bu işlem genel olarak işlemci ve ekran kartında uygulanır. Lakin bilgisayarda bulunan başka parçalara da bu işlemi yapmak mümkündür. Hepinizin de bildiği üzere GPU ve CPU gibi donanım parçaları belli bir hız ile satışa sunulur. Bir çoğumuz bilgisayar alacağı zaman bu hıza dikkat ederiz. Bu hız GHz olarak ifade edilmektedir. Lakin bir çok bilgisayarın bu standart hızın üstüne çıkabileceğini de görmüşsünüzdür.
Bilgisayarın donanım parçalarında gördüğümüz bu frenkansın bir diğer ismi de “clock speed” yani saat hızıdır. RAM, GPU ve CPU gibi parçaların daha yüksek saat hızına sahip olması demek bilgisayarın daha çok işlem yapabilmesi ve daha hızlı olması anlamına gelmektedir. İşte overclock dediğimiz bu işlem bilgisayar satılırken sunulan o sabit hızın üstüne çıkmak için yapılan işlemdir. Bu sayede donanım parçalarından daha çok verim alabilir ve bilgisayarınızı hızlandırabilirsiniz. Lakin bu işlemi de yaparken dikkat etmeniz gereken noktalar mevcuttur.
Bilgisayarınızın overclock işlemine olan uygunluğunu kontrol etmelisiniz. Her bilgisayarda overclock işlemi yapmanız mümkün olmayabilir. Bazı modellerde işlemci ya da anakart bir çarpan kilidine sahip olur ve overclock yapma şansına sahip olmazsınız.
Overclock Nasıl Yapılır?
Overclock nedir? sorusuna yanıt verdiğimize göre şimdi bu işlemin nasıl yapıldığına geçelim. Yukarı da belirttiğimiz üzere overclock işlemi genelde ekran kartına ve işlemciye yapılmaktadır. Intel marka CPU modellerinde “K” ve “X” harflerine sahip modellerde overclock işlemi yapabilirsiniz. Bunlar overclock işlemine olan uygunluğu ifade etmektedir. Overclock yapmak için birbirinden farklı teknik bulunmaktadır. Ayrıca overclock bazı durumlara göre değişiklik gösterebilmektedir.
Yani her modelde aynı şekilde yapılmaz. Eğer ki sizde overclock yapmak istiyorsanız, ilk öncelikle internette bununla alakalı araştırmalar yapmalısınız. İşlemci modelini, ekran kartı modelinizi veya bilgisayar modelini yazarak overclock işleminin nasıl yapılacağına ve teknik detaylara ulaşabilirsiniz.
Overclock Zararlı mıdır?
Overclock nedir, nasıl yapılır gibi soruları yanıtladık. Bir diğer önemli soru ise overclock işleminin zararları. Bu işlem her ne kadar güzel gibi gözükse de bir o kadar riskli bir işlemdir. İlk bahsetmemiz gereken durum overclock yaptığınız zaman bilgisayarınızın veya donanım parçalarının garantisi biter. Bunun yanı sıra hız aşırtması yaptığınız zaman işlemci veya ekran kartı normal hızının üstünden çıkar ve daha hızlı çalıştığı için daha çok ısınır. Eğer ki iyi bir soğutmanız yok ise çok büyük ısınma problemleri ile karşı karşıya gelebilirsiniz ve geri dönülmez sorunlara yol açabilir.
Yukarıda ki sorunlarla karşılaşmasanız bile sisteminizde bir hata ile karşı karşıya kalmanız olasıdır. Bilgisayarınız boot işlemi sırasında mavi ekran ekrana düşebilir.
No Comment! Be the first one.