SSL Bağlantı Hatası ve Çözümü

SSL bağlantı hatası genelde bir siteye girdiğimiz zaman gerçekleşir. Günümüzde bir çok site SSL sertifikası kullanmaktadır. Örnek vermemiz gerekirse, Facebook, Twitter, İnstagram gibi bir çok site. SSL bağlantı hatası aldığınız zaman sunucu ile güvenli bağlantı kurulamaz. Bunun yanı sıra sahip olmadığınız bir istemci kimlik doğrulaması sertifikası da gerçekleştiriyor olabilirsiniz. Bu yazımızda ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR hatası olarak karşımıza çıkan bu hatanın çözüm yollarını anlatacağız. Peki, SSL nedir, SSL bağlantısı hatası çözüm yolları nelerdir?

SSL Nedir?

SSL internet ortamında en çok karşılaşmış olduğumuz kavramlardan birisidir diyebiliriz. Genellikle büyük sitelerde ve e-ticaret sitelerinde görürüz. Lakin son zamanlarda Google’nin politikaları nedeniyle bu durum değişmiştir. Artık en küçük sitelerde bile görmemiz mümkün. SSL Türkçe’miz de Güvenli Giriş Katmanı anlamına gelmektedir. SSL kişisel gizlilik ve güvenilirlik sağlayan, network yani bir ismiyle ağ üzerinde sunucu ve istemci arasındaki bilgi alışverişini şifreleyen ve güvenilir bir şekilde yapılmasını sağlayan Netscape tarafından geliştirilen bir protoküldür.

Yani biraz daha anlayabileceğiniz bir şekilde ifade etmek gerekirse, bir siteye girdiğiniz de siz istemci tarafı olursunuz. Sunucu ile bilgi alışverişi yaparsınız. Bu bilgi alışverişinin kötü niyetli kişilerin eline geçmesinin önüne geçiyor. Açıkçası bizi güvenli kılıyor diyebiliriz.

SSL hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız: Bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

SSL bağlantı hatası

SSL Bağlantısı Hatası

SSL Bağlantısı Hatası Çözüm Yolları

Site Adresini Düzeltmek

Eğer ki bir siteye giriş yaptığınız da SSL hatası alıyorsanız, girmek istediğiniz web sitesinin önünde  http:// şeklinde bir ifade var ise bunu https:// olarak değiştiriniz. Bu şekilde soruna çözüm sağlayabilirsiniz. Eğer ki çözülmez ise aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz.

Bilgisayarınızın Tarih Ve Saatini Kontrol Edin

Eğer ki bilgisayarınızın saati ile Windows sunucu saatini  eşitleyin. Eğer ki saatler aynı değilse bilgisayarınızın saatini düzeltmelisiniz. Bilgisayarınızın saatini düzeltmek istiyorsanız Denetim Masası → Tarih ve Saat kısmına giriş yapın. Bu kısımda yer alan Tarihi ve saati değiştir seçeneğine tıklayın ve doğru saat bilgilerini giriniz. Bilgisayarınız otomatik bir şekilde tarih ve saati güncellemesi gerekmektedir. Lakin bazı durumlarda bu işlemi gerçekleştiremiyor. Bu durumda iş biraz size düşüyor.

Bilgisayarınızın İnternet Ayarlarına Göz Attın

SSL bağlantı hatası alıyorsanız çözüm yollarından birisi de bilgisayarınızı virüslere karşı taratmak. İyi bir antivirüs ile tarattığınıza emin olun. Bunun dışında Proxy ayarlarınızı kontrol etmenizde fayda var. Bunu değiştirebilmek için Ayarlar → Gelişmiş ayarları göster → Proxy ayarlarını değiştir seçeneğine tıklayın. Karşınıza gelecek olan  Internet Özellikleri iletişim kutusunda Yerel Ağ Ayarlarını açın.

Bu kısmı açtıktan sonra “Ayarları otomatik olarak algıla” seçeneğinin işaretli olduğuna dikkat edin. Tüm bunlara rağmen hata almaya devam ediyorsanız sorunun girmiş olduğunuz site ile alakalı olması çok büyük bir ihtimal. Tüm bu çözüm yöntemlerine rağmen çözülmediyse, başka cihazdan veya telefonunuzdan aynı siteye girmeye çalışın. Eğer ki girmiyorsa sorun o sitededir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

back to top
Araç çubuğuna atla