Bilgisayar Hızlandırma Yolları – Bilgisayar Nasıl Hızlandırılır?

Günümüzde bir çok insan işlerini artık bilgisayar üzerinden yapmaya başladı. Bu sebepten ötürü günümüz teknolojisinde bilgisayar artık hayatımızın önemli birer parçası haline geldi. Bu sebepten ötürü bilgisayarların göstermiş olduğu performans oldukça önem kazanıyor. Bu yazımızda bir çok kişinin Google’de aratmış olduğu bilgisayar hızlandırma yolları hakkında bilgi vereceğiz ve Bilgisayar nasıl hızlandırılır sorusuna da cevap vermiş olacağız.

Bilgisayar Neden Yavaşlar?

Bilgisayarı hızlandırma yolları hakkında bilgi vermeden önce neden yavaşladığı konusuna değinmek istedim. Arkadaşlar bilgisayarın yavaşlamasının nedeninin ardından birden fazla neden yatmaktadır. Bilgisayarınızın donanımı eskimiş olabilir ve bu sebepten dolayı artık güncel programları ve oyunları çalıştırırken sisteminiz kaldırmıyor olabilir. Bilgisayarınızda çeşitli virüsler, keylogger ve benzeri zararlı yazılımlar olabilir. Termal macununuz eskimiş fanlar tozlanmış olabilir. Güncel driverleri yüklememiş olabilirsiniz. Bunlar bilgisayarın yavaşlamasına neden olan ana etmenler. Tabi bunları da daha da çeşitlendirebiliriz, Yani yukarıdaki sebeplerden dolayı bilgisayarınızda performans kaybı gerçekleşebilir.

Bilgisayar Hızlandırma Yollar

Bilgisayar Hızlandırma Yollar

Bilgisayar Nasıl Hızlandırılır?

Eskimeye Başlayan Donanımları Yenileyerek

Bilindiği üzere bilgisayarda bir çok parça bulunmaktadır. Günümüzde teknoloji oldukça hızlı bir şekilde ilerlemekte. Teknoloji ilerlemeye devam ettikçe bu donanımlar da gelişmeye devam ediyor. Bu donanımların yanı sıra oyunlar, yazılımlar da gün geçtikçe daha çok gelişmekte ve daha güçlü donanımlar istemektedir. Bu sebepten dolayı donanımınız gün geçtikçe eskiyor ve artık eski performansını vermemeye başlıyor.

Bu tarz durumlarda eğer ki masaüstü kullanıyorsanız sisteminiz el veriyorsa gerekli parçalarda yeniliğe giderek donanımlarınızı hızlandırabilirsiniz. Lakin bir Laptop kullanıcısı iseniz bu konuda biraz şansız olduğunuzu söyleyebiliriz. Laptopunuzu yenilemeniz gerekebilir veya çeşitli takviyeler yapabilirsiniz. Mesela hard disk yerine SSD kullanabilirsiniz. 8 GB ram mevcut ise 8 daha ekleyerek dual channel yapabilirsiniz.

Bilgisayar Nasıl Hızlandırılır?

Bilgisayar Nasıl Hızlandırılır?

Virüs Taraması Yapmak

Bilgisayar nasıl hızlandırılır? diye merak eden kişilerin yapması gereken eylemlerden birisi ise iyi bir antivirüs programını indirerek tam tarama gerçekleştirmek. Günümüzde bir çok virüs çeşidi bulunmaktadır. Bunlar hem donanımınızı hem verilerini hem de bilgisayar performansınızı hedef almaktadır. Bilgisayarınızda donanım kaynaklı bir yavaşla olmadığından eminseniz, casus yazılım veya virüs olma ihtimali yüksektir.

Bazı virüs çeşitleri antivirüslerle de tespit edilemiyor. Kötü niyetli kişiler casus programları veya virüsleri antivirüslere karşı Full Undetected denilen işlemleri gerçekleştirebiliyor. Bu sayede antivirüs o zararlı yazılımı anlamakta ve yakalamakta zorluk çekiyor diyebiliriz. Bu tarz durumlardan en iyi durum bilgisayarınıza format atmak. Format atarken de hem yerel disk c’yi hem de  d’yi sıfırlamanızda fayda var.

Yazılımları Güncel Tutmak

Yavaşlamanın bir diğer sebebi ise yazılımları güncel tutmamaktadır. Bir çok kişi bu durumu göz artı etmektedir. Fakat yazılımlar bilgisayar performansı hakkında büyük bir etkiye sahiptirler. Bundan dolayı güncellenmeyen yazılımlar bilgisayarınızın performansına etki edebilmektedir. Bilgisayarınızda bir yavaşlama var ise ve yukarıdaki adımları uyguladıysanız ve sorununuz devam ediyorsa eski yazılımları güncellemeyi unutmayınız. Bunların dışında yapabileceğiniz diğer işlemler;

  • Gereksiz dosyaları silmek ve temizlemek,
  • Açılıştaki program sayısını azaltmak,
  • Bilgisayarınıza SSD takmak.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

back to top
Araç çubuğuna atla